Wellness Centrum.hu – belföldi wellness hotel szakértőinktől segítséget kap a testreszabott wellness akció megtalálásához. Keresgéljen a Wellness Centrum.hu-n, vagy hívja wellness utazás szervezőinket!

© 2011 WellnessCentrum.hu Minden jog fenntartva.

A Széchenyi Pihenő Kártya

A kedvezményes béren kívüli juttatások rendszere, a legismertebb támogatott béren kívüli juttatások szerepét a SZÉP Kártya vette át A Széchenyi Pihenő Kártya, más néven a SZÉP Kártya egy elektronikus fizetési eszköz, amely a bankkártyákhoz hasonló, de inkább egy elektronikus cafeteria-utalvány

Információk a SZÉP Kártyáról:
Már 2011-től átalakult a kedvezményes béren kívüli juttatások rendszere, a legismertebb támogatott béren kívüli juttatások szerepét a SZÉP Kártya vette át. A Széchenyi Pihenő Kártya ( SZÉP Kártya ) egy elektronikus fizetési eszköz, amely a bankkártyákhoz hasonló, de inkább egy elektronikus cafeteria-utalvány, amellyel - a szerződött helyeken - szálláshelyeken, éttermekben, szabadidős és rekreációs szolgáltatóknál lehet fizetni. A SZÉP kártya alkalmas internetes fizetésre is, így szállodai előleget, vagy a világhálón rendelt ételek számláit is ki lehet vele egyenlíteni.

A SZÉP Kártyát a munkáltatónak kell igényelnie
A SZÉP kártyát a munkavállalóknak a munkáltatónak kell igényelni a kibocsátó SZÉP Kártya szolgáltatóktól, a kibocsátók ezért nem kérhetnek a munkáltatóktól semmilyen díjat vagy jutalékot. A kártyákat a szolgáltató bankok fiókjaiban vagy az erre a célra létrehozott internetes felületeken lehet igényelni. A kártya a munkáltató és a munkavállaló számára is ingyenes, fizetni csak a közeli hozzátartozóknak igényelhető társkártyáért, illetve az ellopott, elveszett vagy megrongálódott kártyák pótlásakor kell, 1500 forint+áfa összeget.
A munkaadók adminisztrációs terheit csökkenti, hogy elég egyszer szerződniük a kibocsátó SZÉP Kártya szolgáltatókkal, utána már csak a juttatások összegét kell átutalnia, a SZÉP Kártya szolgáltató pedig megbízás alapján szétosztja a munkavállalói kártyákra a kiutalt juttatásokat, az egyes munkavállalóknak, és az egyes munkavállalók alszámláira. A munkaadók akár differenciáltan is utalhatnak támogatásokat a SZÉP kártyára, így jutalmak, bónuszok is kifizethetők ebben a formában. A SZÉP kártya juttatásaival egyben teljesíthető a kormány által 2012-re előírt béremelés is.

SZÉP Kártya szolgáltatók, aki a kártyát kibocsátják:
SZÉP kártyát eddig a K&H Bank, az MKB Bank és az OTP Bank bocsátott ki. Az egyes kibocsátók SZÉP kártyái között nincs lényegi különbség, a társkártya vagy a kártyapótlás díja azonban bankonként eltérhet, illetve abban lehet különbség, hogy a munkáltató vagy a munkavállaló igényelheti-e a társkártyát. Az elkészült kártyákat vagy a munkáltató osztja szét, vagy a kibocsátó bank postázza ki a munkavállalóknak, vagy a munkavállalóknak kell átvenniük őket a bankfiókokban. Az átvétel után általában aktiválni kell a kártyát.

SZÉP kártya használata, fizetés a SZÉP kártyával:
A kártya a támogatásban részesülő munkavállaló, a közeli hozzátartozója és a munkáltató, valamint a szolgáltató azonosítására szolgál, elektronikuspénz tárolására és közvetlen fizetési műveletek végrehajtására nem alkalmas, nem lehet például készpénzt felvenni vele.
Az elfogadóhelyek elektronikus terminálokat működtetnek a kártyák olvasására, illetve a terhelések levonására. A szolgáltatást igénybe vevő kártyatulajdonosnak nem kell az utalványok számolgatásával és összeadásával bajlódnia, nem szükséges külön áfás számlát kérnie az elszámolás miatt  a kártyát csak leolvassák a POS-terminálon, a kártyatulajdonos pedig aláírja a bizonylatot. Ott is egy-két perc alatt lehet fizetni a kártyával, ahol nincs terminál: a kártya használatakor a szolgáltató továbbítja az elfogadott elektronikus utalványt a kártyát kibocsátó banknak, ami alapján az intézmény azt beváltja.
Az utalványok felhasználására lehetőség van a kártyakibocsátó bank internetes felületén, vagy a szolgáltató saját beváltási felületén keresztül, ezen kívül kibocsátó intézménynél működő telefonos felhatalmazó központ által kiadott engedély alapján.
Ha az utalványt a telefonos felhatalmazó központon keresztül használják, akkor a szolgáltatót és a munkavállalót a kibocsátó intézmény által kezel személyazonosító adatok, vagy az intézmény által kiadott egyedi azonosító alapján azonosítani kell, ez után lehet beváltani az elektronikus utalványokat, vagyis fizetni a SZÉP kártyával.
Az alszámlák között nem mozgathatók az összegek, nem csoportosíthatók át
A SZÉP kártyára juttatott támogatásokat külön alszámlákon kell tárolni, ezekre az alszámlákra csak a jogszabály szerinti keretig és cél szerint elkülönítve érkezhetnek a támogatások. Az egyes alszámlákra utalt támogatások másik alszámlára nem utalhatók át, azokat csak a munkáltató által megjelölt alszámlán lehet tartani és csak az alszámlának megfelelő szolgáltatásra lehet felhasználni.
Arról, hogy a munkáltatói juttatásból mennyi kerüljön az egyes alszámlákra, a munkáltató dönt, de ebbe a döntésbe bevonhatja a munkavállalókat. Így a munkáltatónak kell ügyelnie arra is, hogy a juttatások ne haladják meg a kedvezményes cafeteria felső összeghatárait.
A kártyát kibocsátó bank minden munkavállalónál személyes elektronikus nyilvántartást vezet, amelyben naprakészen szerepelnek a meghatározott jogcímeken nyújtott munkáltatói támogatások egyenlegei. Ugyanazon SZÉP kártyára egyébként egyidejűleg több munkáltató is juttathat támogatásokat.

A SZÉP kártyával igénybe vehető szolgáltatások

A Szálláshely alszámla terhére:
szálláshely szolgáltatás
belföldi utazásszervezés
A Vendéglátás alszámla terhére:
éttermi és mozgó vendéglátás
egyéb vendéglátás
szálláshely szolgáltatás
A Szabadidő alszámla terhére:
egyéb humán egészségügyi ellátás (a kórházi, orvosi és fogorvosi ellátáson túli egészségügyi szolgáltatások, amelyek nem foglalnak magukban orvosi gyógykezelést, ide tartozik például az ápolói, szülésznői, fizioterápiás ellátás, munkaterápia, beszédterápia, gyógymasszázs, csontkovácsolás, homeopátiás kezelés)
előadó-művészeti szolgáltatás
múzeumi tevékenység
növény és állatkert, természetvédelmi terület működtetése
vidámpark, szórakoztatóipari tevékenység
máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység
fizikai közérzetet javító szolgáltatás (például masszázs, fogyasztószalonok, szolárium)
testedzési szolgáltatások
egyéb sporttevékenység (verseny- és lovasistállók tevékenysége)
belvízi személyszállítás
egyéb foglalás (idegenvezetés)
szálláshely-szolgáltatás
A szolgáltató nem válthatja át készpénzre vagy készpénzt helyettesítő eszközre az elektronikus utalványt.

Elveszik a fel nem használt keret:
Az adott évben kibocsátott utalványokat a rákövetkező naptári év végig lehet felhasználni. Aki a keretet a megadott időn belül nem használja fel, az elveszíti ennek értékét, a kártya kibocsátójának ezt az ellenértéket nem kell visszafizetnie a munkáltatónak, sem kifizetnie a munkavállalónak.