Hévíz
Regisztráció  

Hévíz programajánló

Hévíz A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, mely testet és lelket egyaránt felüdít.

Hévíz


Wellness Centrum - Hévíz - 1 A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, mely testet és lelket egyaránt felüdít.
Magyarország legrégebbi és legismertebb gyógyfürdője a római korból származó emlékek szerint több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet. A mai értelemben vett klasszikus hévízi kúra is több mint 200 éves múltra tekint vissza.A 4,4 hektáros nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának köszönhetően a víz 48 órán belül teljesen kicserélődik. A hévízi tó vize egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hidrogén-karbonátos és enyhén radioaktív gyógyvizek kedvező tulajdonságait. Külön említést érdemel a tó medrét vastagon borító radioaktív gyógyiszap. A maga nemében egyedülálló hévízi iszap egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat, s a benne lévő rádiumsók és redukált kénvegyületek a gyógytényezők különleges értékeit képviselik. A több tízezer éves Pannon tengerből származó gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizikoterápiás kezelésekkel együtt valamennyi reumatikus- és mozgásszervi betegség kezelésére alkalmas.
A víz hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri.
Az ernyedt, lebegő érzés a vízben, a ringatózó lótuszok és a fák zöldellő lombkoronája nyugtatja az idegrendszert, s együttesen a gyógyulás pszichikai elemét jelentik. Télen a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén, ami gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatorium alakul ki. A levegőbe távozó kén-hidrogén és rádiumemanáció belélegezve gyógyhatást eredményez: karbantartja a fáradt hangszálakat.
A hévízi tó jótékony hatását ivókúra keretében is kifejtheti, így a gyomor- és emésztési bántalmak kezelésére alkalmas.

A gyógytó kezelője és működtetője a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht., mely szolgáltatások egész sorát kínálja a látogatóknak.

Wellness Centrum - Hévíz - 2
Téli Fürdő
A Schulhof sétány épületegyüttesében kapott helyet az ún. Téli Fürdő. A kórház területén létesített, fedett fürdési lehetőséget biztosító terápiaközpontot természetesen az év bármely szakában igénybe vehetik a város vendégei. A fedett medencék száma 9 (gyógymedence, súlyfürdő, élményfürdő, gyógytorna medence, pezsgőfürdő), vízhőmérsékletük: 32-37° C.

Wellness Centrum - Hévíz - 3
A gyógyító Hévíz
A tó vizének összetételét már a XVIII. sz. végén vizsgálták a kor tudós emberei. A víz pontos analízisére azonban csak századunk második felében került sor.

A gyógyforrások meleg vize az ember legősibb gyógyszere. A természet által adott gyógymódokra az ember már évszázadokkal ezelőtt felfigyelt és alkalmazta is azokat. Hazánkban már a középkorban tudatosan használták gyógyforrásaink vizeit, amit igazol az a szellemes középkori egészségügyi szabályzat is amely szerint: A fürdő, a bor árt a test egészségének, de a fürdő, a bor visszaadja a test egészségét. A XVIII. sz. egyik legjelentősebb hidrológiai és balneológiai munkájában írtak gondolatai is megszívlelendőek: Jó a napi munkában megfáradtaknak, mert felfrissíti őket, de jó a semmittevőknek is mert azokat munkára serkenti... A gyógyvizek az ember bajaira, szenvedéseire jót ígérnek, de emellett veszélyük is van, ha előírástól és szabálytól eltérően használják. Napjainkban világjelenség, hogy orvos és beteg újra a természetes gyógymódok felé fordul.

A hévízi gyógykúra lényege, hogy a felhalmozott tudományos tapasztalatoknak, a sok évtizedes, sőt évszázados orvosi gyakorlatnak megfelelően "adagolják" a betegeknek a gyógyító fürdőzést. A hévízi kúra hatása komplex, amelyben pontosan meghatározott szerep jut a víz hőfokának, kémiai összetételének, az iszapnak, a levegőnek, a radioaktív sugárzásnak, az éghajlatnak.

A hévízi kúra időtartama 2-3 hét.

Wellness Centrum - Hévíz - 4
A hévízi tavat, mint természetes gyógytényezőt, ökológiai egységeknek kell tekinteni, amelynek elsődlegesen meghatározó eleme a tóvíz adott hidrofizikai, hidrokémiai és hidrobiológiai tulajdonsága, valamint a víz kölcsönhatása a tómedret képező iszapággyal és a környezet adott mikroklímájával. A hévízi kúra különleges sajátossága a szabad ég alatt, a nagy területű természetes tó langyos-meleg vízében a gyógyfürdőzés.

A hévízi tófürdő eredményességét a nyugtatólag ható környezet mellett a gyógytényezők együttes hatása idézi elő.

A hévízi kúra gyógyhatásai
A víz hőhatása. A tó gyógyítás szempontjából a legmegfelelőbb hőmérséklete a 32-34 °C. A közömbös hőmérséklet következtében a gyógyuló beteg hőveszteség és hőtorlódás nélkül huzamosabb ideig tartózkodhat a vízben.

A víz tömege és állandó áramlása. A tavat tápláló forrás a vizet állandó mozgásban tartja. A mélyből feltörő víz állandó körforgást végez. A különböző irányú áramlások a víz állandó összetételét, kicserélődését, és az iszap könnyű részeit is állandó körforgásban tartják. Ez az állandó kavargás, az alulról felfelé irányuló erőteljes nyomás a tóban fürdőzőnek könnyed, lebegő érzést kölcsönöz. Az egyenletes és állandó vízáramlás jótékony hatással van a szervezetre, mert a fürdőzőket állandó, enyhe masszázsban részesíti.

Wellness Centrum - Hévíz - 5
A víz gáztartalma. A tó vize gáznemű anyagokban gazdag: kénhidrogént, szénsavat, metánt és rádiumgázokat tartalmaz. A vízbőséges gáztartalmát fürdőzés közben az ember önmagán észleli, mert bőrén sűrűn "rakódnak le" az apró gázbuborékok. A képződő gázbuborékok a bőr ingerlésén keresztül az egész idegrendszer működését befolyásolják. A gázok a bőrön át felszívódva közvetlen kémiai hatást fejtenek ki. A kis mennyiségben szervezetbe jutó gázoknak életműködést serkentő hatásuk van.

A gyógyító iszap. A hévízi iszap a maga nemében páratlan a világon. Érdemes ezzel a fontos gyógytényezővel néhány mondat erejéig részletesebben is foglalkozni. A gyógyító iszap (peloid) Hévízen valóságos ágyként béleli ki az egész tó belsejét. A 6-8 m-es tőzeget a feltörő víz forráskrátere fúrja át. Az iszap úgy képződik, hogy a forrás áramló vize a tőzegtelepből finom részecskéket szakít le, s ezeket a maga vulkanikus iszapjával keverve, részint magában a tóban, részint a vízlevezető Hévíz-csatornában lerakja. Az iszapot tehát eredete alapján vulkanikus (fango = forrásüledék), és lápos (moor) iszapra oszthatjuk. A tófenék sajátos, valójában egyedülálló lápos, iszapos anyagát, a tó iszapját a nép régen "hévízi korpának" nevezte el. A "hévízi korpa" igen előkelő helyet foglalt el a gyógyiszapok között, részben összetételénél, részben radioaktivitásánál fogva. A hévízi iszap voltaképpen átmenet a tőzegek és a vulkanikus forrásiszapok között, tehát un. kevert iszap.

Sokan, akik még nem ismerik a Hévízi-tó sajátosságát, a vízben lebegő "korpát" meglátva arra gondolnak, hogy a víz nem lehet egészen tiszta. Ez tévedés. A "korpa" nem szenny a vízben, hanem a gyógyhatás egyik hordozója. A tó felszínén állandóan találhatók ilyen iszapfoszlányok, melyeknek szétmorzsolásakor gáz válik ki, az iszap pedig újra a mélybe süllyed. A "korpa" szerkezetileg finom, könnyű, mint az elégetett fa hamuja. Hirtelen légnyomáscsökkenés idején sokszor a tó teljes felszínét elborítja ez az iszapfoszlány. Ilyenkor mondják, hogy "esőt jelez a tó".

Wellness Centrum - Hévíz - 6
Az iszap 80 % szervetlen és 20 % szerves anyagot tartalmaz. Az ásványi alkotórészek közt a mész van túlsúlyban, mert a szárazanyag 60 %-át adja. A mészkő mellett kvarc, földpát, csillám és amfibol ismerhető fel. Ezeknek az apró, hegyes kristályú elemeknek jelentős szerepük van a bőrfelület ingerlésében. A kémiai vizsgálat az iszapból a szervetlen anyagok közül a kalcium, nátrium, magnézium, szilícium, vas, alumínium és titán szulfát, hidrogén-karbonát, klorid és jódod vegyületeit mutatta ki. A víz alatt elkorhadt növényi anyagok maradékai a forrásvíz által fellazított tőzegréteg szerves részeit jelentik, s bennük a kovamoszatok vázai, kagylóhéj-törmelékei növelik a bőrt ingerlő fizikai gyógyhatást. Az iszapban levő rádiumsók és redukált kénvegyületek a gyógytényezők különleges értékei.

A hévízi gyógyiszap rádiumos hatása a fájdalomcsillapító sugárzásával a szervezet mélyére hatva elősegíti és növeli az anyagcserét, élénkíti a mirigyműködését, megnyugtatja az idegrendszert és a sejtműködést a gyógyulás irányába, befolyásolja. A hévízi lápos iszap radontartalma az ország minden iszapja közül a legnagyobb. A tó egyetlen természetes iszapfürdőnek tekinthető. A Lótusz-öböl vastag fenékiszapja, mint taposófürdő az alsó végtagok vénás betegségeinek és izületi deformitásainak kezelésében fontos.

A hévízi kúra gyógyhatása (indikációja) a mozgásszervek betegségeinek széles körére terjed ki. A legtágabb értelemben vett reumás betegségek - a heveny gyulladásos szakasz kivételével - igen jól reagálnak a hévízi gyógyfürdőzésre.

A heveny reumás láz lezajlása után visszamaradó izületi fájdalom, minden gyulladásos jellegű izületi megbetegedés, azaz arthritis esetében, amely már túljutott a heveny állapoton - amely lassan, fokozatosan kezdődik és az izületek torzulásához, deformitásához vezet - kitűnő eredménnyel gyógyítható a hévízi kezelésekkel.

Ugyanez vonatkozik az izületi porc kopásával, rugalmasságcsökkenésével járó, orvosi szaknyelven arthrosisnak nevezett betegségre is, akár a végtagok izületeit, akár a csigolyák közötti izületeket támadja meg. A porckorongok, mint a gerincoszlop mozgásának ütésállói hamarabb használódnak el, mint a gerincoszlop más részei. A nehéz testi munka, az egyoldalú megterhelés, a folyamatos ülés (íróasztalnál, autóban) szinte felőrli a porckorongokat. Mondhatjuk, hogy a mozgásszegénység következtében létrejött izületi károsodás civilizációs jelenség, amin szintén segít a hévízi gyógyfürdőkúra. A porckorongbántalmak és a porckorongsérv esetei komplex kezelést kívánnak fürdőkkel, fizioterápiával, masszázzsal, gyógytornával stb., amelyek hatására a legtöbb esetben elkerülhető a sebészeti beavatkozás. A porcok felépítésében a kénvegyületeknek jelentős szerepe van. Nyilván ez játszik szerepet abban, hogy a kénes gyógyfürdők kedvező hatását az izületi bántalmakra már évszázadok óta ismerik.

A hévízi meleg vizű, kénes és radioaktív fürdők izomlazító hatása kitűnően érvényesül a feszes, görcsös állapotú izmok fájdalmai ellen is, függetlenül attól, hogy ezek a fájdalmak statikus, mechanikus megerőltetésből adódnak, vagy hűléses eredetűek.

A köszvényes betegek kezelésében nemcsak a hévízi fürdők gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatása érvényesül, hanem a kénes és radioaktív vizek általi fokozott húgysavkiürülés is.

A hévízi tófürdő lazító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása az isiászos megbetegedések legtöbb esetében régóta kitűnően érvényesült, a súlyfürdő bevezetése óta pedig a gyógyeredmények lényegesen javultak. A gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás más eredetű krónikus ideggyulladások és ínhüvelygyulladások esetében is jól érvényesül, a lábszárak visszeres keringési zavarainak kezelésében pedig az előbbi hatásokhoz még a víz súlyának már ismert hidrosztatikai hatása is társul. A hévízi fürdő természetesen nemcsak a reumás jellegű mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas, hanem a sérülések, balesetek után visszamaradó fájdalmas mozgáskorlátozottság gyógyítására is.

Korunkban jelentősen megszaporodott a csontritkulásként (osteoporosis) diagnosztizált betegség. A betegség gyógyítására kutatási centrumot alakítottak ki Hévízen. Modern vizsgálati technika segíti a betegség korai stádiumában történő diagnosztizálását, annak érdekében, hogy a kezelést minél hamarabb el lehessen kezdeni.

A hévízi fürdőkúra eredményessége nemcsak a pillanatnyilag aktuális panaszok enyhülésében mutatkozik meg, nemcsak a mozgásszervi zavarok javulását érhetjük el általa, hanem sok esetben a fájdalmak kiújulását is megelőzhetjük, hosszú időre. Sok reumás beteg évről évre a hűvös őszi-téli időben heves fájdalmaktól szenved. Nagy részük a hévízi fürdőkúra utáni telet panaszmentesen vagy enyhe panaszokkal vészeli át. A hévízi fürdőkúra főként a mozgásszervi betegségek fürdőkezelésében eredményes. De meg kell említeni, hogy a kúra gyulladáscsökkentő és az ivarmirigyek működését serkentő hormonális hatása a női nemi szervek krónikus gyulladásával és csökkent működésével járó tüneteket is enyhíti. A gyógyvíz kéntartalma egyes bőrbetegségek ellen is előnyös hatású. Hűvös időben a tó feletti légréteg a kicsapódó víztől párás.

Ezt az asztmás betegek nagy része nehezen tűri, ellenben az üzemek, városok poros levegőjétől megbetegedett légcső- és hörghurutos egyének gyakran állapítják meg, hogy a reumájuk miatti fürdőkúra légzésüknek is jót tett. A vízfelszín feletti páraréteg inhalatórium-jellegűvé teszi a fürdőt. Ez utóhatásában nyákoldó, köptető.

Wellness Centrum - Hévíz - 7
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy nincs olyan egyedüli tényező (nono-matéria), ami kizárólagosan kiváltana, vagy megszüntetne bármilyen betegséget vagy állapotot. Az együttes hatás, a körülmények együttese az, ami egy óriási betegségcsoport kezelésére alkalmassá teszi, egy szűkebb betegségcsoport esetén pedig tiltja az egyes kezeléseket.

A tóban való fürdés és az itt alkalmazott kezelések a következő esetben javasoltak (indikáltak)
Reumás mozgásszervi betegségek minden degeneratív kopásos, meszesedéses formája (arthrosisok, a csigolya-, szalagrendszer-, kisizületi és porckorongproblémák - spondylosis, spondylartrosis, discopathia).
Gyulladásos izületi és gerincbetegségek nyugalmi stádiumban (arthritis, poliarthritis, pl. PCP, spondylarthritis, pl.: Bechterew-kór). A csúzos megbetegedésekre csak akkor hat kedvezően a hévízi kúra, ha már a heveny állapot lezajlott. Az idült izületi megbetegedések tünetei viszont hatásosan enyhíthetők.
Kötőszöveti reuma (izom-, ínszalagok megbetegedései).
Másodlagos izületi betegségek, anyagcserezavarokhoz társuló izületi panaszok (pl. köszvény), illetve belső elválasztású mirigyek zavara.
Bőrbetegségekhez társuló izületi gyulladások (pl. psoriasishoz társuló izületi és gerincváltozás).
Törések, baleseti sérülések, mozgásszervi műtétek utáni állapot (elsősorban végtagtörések) rehabilitációra alkalmas stádiumban.
Krónikus, perifériás idegrendszert érintő, elsősorban mechanikai okokra visszavezethető bántalmak (pl. ischialgia, polyneuropathia, paresis).
Izületi műtétek elő- és utókezelése, porckorongműtét (sérv - discus hernia) utókezelése.
Krónikus nőgyógyászati betegségek.

Minden gyógymódról, minden gyógyszerről tudjuk, hogy helytelen esetben, vagy helytelen mennyiségben alkalmazva káros is lehet. Ez a hévízi fürdőkúrára is vonatkozik. Ezért minden esetben meg kell kérdezni a család orvosától, ajánlatos-e Hévízre utazni. Ezen kívül ne mulasszuk el a fürdőkúra módjára vonatkozóan a helyi orvosok tanácsát kikérni. A fürdőkúra alatt ragaszkodjunk szigorúan az orvosi előírásokhoz. A helybeli orvosok gyakorlatból jól ismerik a fürdő hatását, ezért a kúra idején éljünk az ő tanácsaik szerint.

A hévízi fürdőkúra nem javasolt (kontraindikált) a következő esetekben
Keringési zavart okozó (dekompenzált) szívbetegségek, érrendszeri betegségek, magas vérnyomás (ha nem állítható be a kívánt szintre, ill. ha szervi panaszokat okoz), súlyos érelmeszesedés (arteriosclerosis) szívkoszorúér-sclerosis, infarktus után (ha az orvos tiltja), súlyos visszérbántalmak (vénás trombózisok).
Minden akut gyulladásos megbetegedés (visszérgyulladás, ugyanúgy, mint az izületi gyulladás aktív szakasza).
Minden akut és krónikus fertőző betegség (pl. tbc., hepatitis stb.)
Fehérvérűség, egyéb súlyos vérképzőszervi betegség, súlyos vérszegénység (leukémia, anemia, haemophilia).
Tüdőasztma, gyakori rohamok esetén.
Aktív fekélyek (gyomor-, ill. bél-), veseelégtelenség, vesekő.
Hirtelen fellépő ájulási rohamok (epilepszia, Adams-Stokes szindróma).
Krónikus alkoholizmus, súlyos májzsugor.
Nedvező ekcéma, kiterjedt sebek.
Pajzsmirigy-túlműködés szervi panaszokkal kísérve (hyperthyreosis), nem kompenzált cukorbetegség, vészes súlycsökkenés, illetve -növekedés.
Terápiás röntgenkezelés utáni első hat hét.
Terhesség

Római kori romkert

Wellness Centrum - Hévíz - 8
Hévíz egregyi városrészén a környék egyik legjelentősebb császárkori településének maradványait rejti magában a föld, amely csaknem négy évszázadon át, az 1. század első felétől az 5.század elejéig lakott volt. A számos épületből álló település most feltárt, helyreállított és bemutatandó épületét a hosszú használat során többször átépítették.

Az I. század első felében egy fagerendákból összeállított boronaház épült fel, amelynek pusztulását tűzvész okozhatta.

Az I. és II. század fordulóján egy nagyméretű kőépületet emeltek a helyére, amely 45 m hosszú és csaknem 23 m széles volt, tehát több mint 1000 négyzetméter alapterületű. A kelet felől porticussal (oszlopos tornáccal) ellátott épület meleg, langyos és hideg vizes fürdőmedencével is rendelkezett. Ennek ellenére nem biztos, hogy az épület a villagazdaság lakóépülete volt (villa urbana) hiszen központi fűtésnek nem találták nyomát. (Korábbi, 2001-es nyilatkozatokban még feltételezték a központi fűtés meglétét!) Az épület vélhetően a II. század vége felé elpusztult, a III. században azonban más belső elrendezéssel újjáépült, sőt egy Mithras szentélyt is kialakítottak benn. Az oltár alapkövét a feltárás során megtalálták.

A szentélyt és az épületet a IV. században lerombolták, azonban hamarosan ismét felépült, mígnem az V. század elején véglegesen elpusztult. A létesítmény funkciója ebben a periódusban is bizonytalan, vélhetően valamilyen gazdasági tevékenységre használták.

Akciós wellness ajánlatok
Több ezer vendégvéleménnyel segítünk Önnek a választásban! Ha Önnek is van tapasztalata valamelyik szállodánkról, kérem ossza meg velünk, hogy segíthessünk másoknak is!

A Széchenyi Pihenő Kártya

A Széchenyi Pihenő Kártya egy elektronikus fizetési eszköz, amely bankkártyákhoz hasonló,de inkább elektronikus cafeteria-utalvány


Hitelezői tájékoztató

Meghívó egyezségi tárgyalásra

Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88399/2015.