Wellness Centrum.hu – belföldi wellness hotel szakértőinktől segítséget kap a testreszabott wellness akció megtalálásához. Keresgéljen a Wellness Centrum.hu-n, vagy hívja wellness utazás szervezőinket!
Regisztráció  

Wellness Lexikon

Kezdőbetű: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 
Keresés kulcsszóra:
Teljes lista

A kutatások szerint azon betegek, akik zöld növényzetet látnak, gyorsabban felépülnek, ez az oka annak is, hogy a wellness centrumok fás zöld területeket választanak környezetül.

A terápia saját testünk tudatosabb érzékelését segíti elő. Megfigyelés nyomán, gyakorlatok végzésével beidegződött mozdulatainkat tudatossá teszi, és megszünteti a hibákat. A természetes mozgásfolyamatok így ismét elsajátíthatóvá válnak, ami a test kíméléséhez és az egészséges testtartás visszanyeréséhez vezet. A testtartási hibák és a légzési zavarok mellett a Feldenkrais- terápia alkalmazása krónikus fájdalmak, altesti panaszok és reumás betegségek esetén is ajánlott.

A fényterápiában ultraibolya sugárzást alkalmaznak, melynek hatására D-vitamin halmozódik fel a szervezetben, fokozódik a hormontermelés, növekszik a szervezet ellenálló-képessége. A fehér-fényterápiát hámsérülések és fekélyek kezelésére használják. A fényterápia része, hogy a testre különböző színű fényt sugároznak, ami által hangulatunk pozitív irányban változhat, ezért elsősorban pszichés problémák megoldására használják, továbbá a bőrápolás minden fázisában segítséget nyújt.

Magas hőmérsékletű szauna (80-120 °C) kb. 10%-os páratartalommal. Az izzadás hatására a méreganyagok távoznak testünkből. A szaunát követő szabadban történő lehűlés, hideg vizes medencében történő megmártózás által felélénkül a vérkeringés, és erősödik az immunrendszer. 10 percig ajánlott. Hatásai: immunerősítő és érregeneráló. Szívbetegség esetén használata nem ajánlott.

Másképpen gyógynövény terápia a betegségek, fájdalmak megszüntetésének egyik legősibb módja. Gyógynövényekből készült főzetek, koncentrátumok, kenőcsök, olajok felhasználásával fejtik ki hatásukat. Kúraszerű használatuk sok esetben tartós javulást eredményezhet.

olyan gyógyeljárások összessége, amelyeknél fizikai energiákat használunk fel a gyógyítás érdekében. Ide tartozik a mechanoterápia, az elektroterápia, az ultrahang, a fény- terápia stb.

A fogak fluorszükségletének pótlását és a fognyaki érzékenység kezelését szolgáló fogászati kezlés, mely során fluorid-ionok épülnek be a fogakba.

A fluor az izületi porc és inak egyik fontos alkotórésze, így a kopásos elváltozásoknál fontos a pótlása. Nedves pakolásként alkalmazzuk, de otthoni kezelésként kenőcs formájában is folytatható. A kén az izületi alkotórészek másik fontos tagja, így bevitelével a korábbi reumatikus elváltozások gyógyíthatók.

A csontozat és a fogak építőeleme. Hiánya megkönnyíti a fogszuvasodás kialakulását. Különösen a terhes és szoptatós anyák kisgyermekek fluorid szükségletének fedezésére kell ügyelni. Túladagolása veszélyes. Kóros mennyiségének jelei egyik jele a foltos fogzománc. Magyarországon az ivóvíz fluoriddal való dúsítása indokolt, mert nem jellemző az ivóvíz fluoridtartalma. A fluorid megtalálható ezen kívül a tengeri halak húsában.

A folát gyűjtőnév, a csoport alapvegyülete a folsav, mely koenzimként részt vesz néhány aminosav, illetve a nukleinsavak anyagcseréjében. Elégtelen bevitele vérszegénységet eredményez. Táplálékból a folsav 90%-a felszívódik. A folsav képzéséhez cianokobalaminra van szükség. Jó folsavellátottság elfedheti a B12-vitamin hiánytüneteit. Ez a veszély, főként a vegetáriánusokat fenyegeti, ezért van fokozottan szükség az ő esetükben a rendszeres orvosi vizsgálatokra. Túlzott bevitele csökkenti a cink felszívódását. Napi ajánlott bevitele 0, 2 mg. Megtalálható a leveles zöldségekben, mint például a paraj, az élesztőben, a gyümölcsökben és a májban.

Akciós wellness ajánlatok
Több ezer vendégvéleménnyel segítünk Önnek a választásban! Ha Önnek is van tapasztalata valamelyik szállodánkról, kérem ossza meg velünk, hogy segíthessünk másoknak is!

A Széchenyi Pihenő Kártya

A Széchenyi Pihenő Kártya egy elektronikus fizetési eszköz, amely bankkártyákhoz hasonló,de inkább elektronikus cafeteria-utalvány


Hitelezői tájékoztató

Meghívó egyezségi tárgyalásra

Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88399/2015.