Wellness Centrum.hu – belföldi wellness hotel szakértőinktől segítséget kap a testreszabott wellness akció megtalálásához. Keresgéljen a Wellness Centrum.hu-n, vagy hívja wellness utazás szervezőinket!
Regisztráció  

Wellness Lexikon

Kezdőbetű: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 
Keresés kulcsszóra:
Teljes lista

Két formája ismert, az egyik a K1 vitamin, amely növényi eredetű táplálékokban található, a másik a K2 vitamin, melyet a bélflórában lévő baktériumok szintetizálnak. A természetes eredetű K-vitaminok felszívódása csak zsír jelenlétében optimális, szintetikus fajtái azonban víz jelenlétében is hasznosulnak. Provitaminja a zsírban oldódó ún. menadion. K vitamin a véralvadási faktorok szintézisében játszik szerepet. Hiánya esetén vérzékenység alakulhat ki. Szükségletének 50%-át a bélbaktériumok által termelt vitaminja, másik 50%-t a táplálékkal bevitt K-vitamin adja. Felnőttekben a hosszú ideig tartó antibiotikumos kezelés kipusztítja a bélflórát, mely K-vitamin hiányhoz vezethet. Csecsemők esetében, főleg koraszülötteknél hiányt okozhat a bélbaktériumok csekély száma. K-vitamin található brokkoliban, káposztában, fejes salátában, parajban, tejtermékekben és a májban. Felnőttek számára az ajánlott napi bevitel: 70-140 mikrogramm.

Kő, csempe vagy márvány burkolatú helyiségbe gőzt fújnak 50-55 C-os hőmérsékleten. 30 percig ajánlott. Hatásai: használatával kezelhető a reuma, az asztma, allergiásoknak is kifejezetten ajánlott.

Kör alakú terem közepén elhelyezkedő medence, a török fürdőkultúrából származik.

A sejtek fontos alkotóeleme. Az izommunkához, így a szív munkájához is szükséges. Részt vesz a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában. Hiánya esetén izomgyengeség, görcsök, vérnyomáscsökkenés, keringési rendellenesség, bélrenyheség és a vese funkciózavara léphetnek fel. Megtalálható a szárazhüvelyesekben (bab, borsó, lencse), szójában, teljeskiőrlésű lisztekben, burgonyában, banánban, káposztában, olajosmagvakban, mazsolában, belsőségekben, húsokban.

A fehérjék felépítésében vesz részt. A B1 vitamin és az inzulin tartalmazza. Állati fehérjék segítségével jut a szervezetünkbe, a hagyma kivételével, melyben viszonylag sok kéntartalmú aminosav található, a növényi fehérjék kevesebbet tartalmaznak.

A hagyományos kínai orvoslás része, célja az életenergia áramlását gátló akadályok leküzdése. A pontmasszázs alkalmazható izomfájdalmak, izomfáradtság kezelésére, hatékony az ízületi, nyakcsigolya-problémák, gerincproblémák esetében. Sikeres a heveny vagy idült reumatikus panaszok és nőgyógyászati panaszok kezelésében.

Stresszoldó módszer, amely során a jelen problémáit okozó múltbeli eseményeket izomteszteléssel tárják fel. Segítségével oldódnak a gátlások és szorongások, használható tanulási problémák, visszatérő betgségek és párkapcsolati problémák esetén is.

Nevét a szépséges egyiptomi királynőről kapta, aki állítólag szamártejben fürdött. Különböző formái közül a legelterjedtebb egy olyan tej-olaj összetételű fürdő, amely a megfelelő ásványi anyagokat és a nedvességet biztosítva ápolja a bőrt. Fürdő helyett használhatók olaj-tej összetételű pakolások is, ekkor a páciens meleg ruhákba vagy fóliákba tekrcselve pihen.

A nátriumhoz vagy a káliumhoz kötött formában fordul elő. A gyomorban a hidrogénnel együtt alkotja a gyomorsavat. A konyhasóval általában elég jut a szervezetbe.

A fürdőkúra a hideg és a meleg víz váltakozása által elődidézett enyhe ingerek elvén alapul. A váltakozás serkenti az anyagcserét, és élénkíti a vérkeringést. A Kneipp- kúra elemei a könyök- és karöntetek, a nedves meleg borogatások, valamint a meleg fürdők. A kúrához fény- és levegőfürdők tartoznak, továbbá a szabadban való mozgás, s gyógyteák fogyasztása és kiegyensúlyozott étrend teszi teljessé. Gyakran alkalmazzák kimerültség, feszes izmok és keringési zavarok esetén. Szívpanaszok és -betegségek esetén nem használható.

Akciós wellness ajánlatok
Több ezer vendégvéleménnyel segítünk Önnek a választásban! Ha Önnek is van tapasztalata valamelyik szállodánkról, kérem ossza meg velünk, hogy segíthessünk másoknak is!

A Széchenyi Pihenő Kártya

A Széchenyi Pihenő Kártya egy elektronikus fizetési eszköz, amely bankkártyákhoz hasonló,de inkább elektronikus cafeteria-utalvány


Hitelezői tájékoztató

Meghívó egyezségi tárgyalásra

Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88399/2015.